Voor decanen

 • Advies

  Voor decanen in het voortgezet onderwijs heeft Fontys adviseurs voor het toeleverend onderwijs. Voor alle vragen rondom studeren, studiekeuze en aansluiting kun je bij hen terecht. De adviseur maakt in overleg met de decaan afspraken over voorlichtings- en studiekeuzeactiviteiten die aansluiten bij de lob-activiteiten op school.

  Netwerken

  De adviseurs zijn betrokken bij diverse netwerken waaronder: OVO Limburg, vo-ho netwerk ’s-Hertogenbosch en vo-ho netwerk West-Brabant . Het belangrijkste doel van de netwerken is het delen van kennis. Daarnaast is de adviseur het eerste aanspreekpunt voor bijeenkomsten en bezoeken van decanenkringen aan Fontys. In overleg wordt een speciaal programma samengesteld waarbij specifieke vragen van de kring centraal staan. Denk daarbij aan de nieuwe ontwikkelingen binnen Fontys en het hoger onderwijs, wet- en regelgeving en uiteraard informatie over specifieke opleidingen.

  Aansluiting

  Studieresultaten geven een beeld van het studiesucces en studierendement van onze studenten. De terugkoppelgegevens die hieruit voortkomen geven inzicht in het studiesucces van oud-leerlingen en kunnen een bijdrage leveren aan een betere aansluiting met het vervolgonderwijs. Neem contact op met een adviseur voor meer informatie.

  Mbo

  Voor decanen en contactpersonen mbo heeft Fontys een platform mbo-hbo opgericht. Neem voor meer informatie contact met Rob Doorleijers.

 • Studiekeuzeactiviteiten

  Activiteiten op aanvraag

  De volgende activiteiten kun je als decaan zelf aanvragen bij Fontys:

  • Fontys Informatiemarkt

  Overige studiekeuzeactiviteiten

  Fontys biedt daarnaast een breed scala aan studiekeuzeactiviteiten aan waar scholieren op eigen initiatief gebruik van kunnen maken.

  Studiekeuzecheck

  Een bewuste studiekeuze vergroot de kans dat een aankomend student straks succesvol is tijdens de studie. Daarom is de studiekeuzecheck bij Fontys verplicht. Nadat de aankomend student zich aanmeldt bij Studielink krijgt hij een uitnodiging voor de studiekeuzecheck. Deze bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een contactmoment met de opleiding. Op basis hiervan krijgt hij een studiekeuzeadvies. Zo weet hij of de gekozen studie bij hem past of wat je eventueel kan doen om deze passend te maken. Als de opleiding niet de juiste keuze is dan bieden wij hulp bij het maken van een betere keuze. Het studiekeuzeadvies vormt ook de basis voor de studieloopbaanbegeleiding bij Fontys. Meer informatie

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys vindt het belangrijk dat jullie leerlingen op de juiste plek terecht komen. Om hen hierbij te helpen bieden wij studiekeuzeactiviteiten aan die aansluiten op de informatiebehoefte in alle fasen van het studiekeuzeproces en bij de lob-activiteiten op school.

 •   Brede voorlichtingen en informatiemarkt

  Doelgroep: Vanaf havo 4 / vwo 5
  Fase Studiekeuzeproces:
  oriënteren / verkennen

  Om leerlingen goed de weg te kunnen wijzen in het onderwijsaanbod binnen Fontys zijn er 16 brede voorlichtingen ontwikkeld:

  Bedrijfskundig
  Biologie, Chemie en Natuurkunde
  Commercieel
  Communicatie, Media en Vormgeving
  Creatief Denken
  Financieel Economisch
  Gezondheidszorg
  HBO Rechten
  ICT
  Kunsten
  Pabo en Lerarenopleiding
  Logistiek
  Mens en Maatschappij
  Ondernemerschap
  Sport
  Techniek

  In de brede voorlichtingen staat het interessegebied van de leerling centraal.
  Nadruk ligt op het laten zien van de mogelijkheden bij Fontys als je denkt aan een bepaalde studierichting.

  Informatiemarkt

  Op de informatiemarkt helpen studenten en medewerkers van Fontys de scholieren graag met het maken van de juiste studiekeuze. Ze krijgen informatie over het complete aanbod van Fontys opleidingen. 
  Daarnaast kunnen ze bij de studenten terecht met al hun vragen rondom studeren en student zijn en de overstap naar het hbo. Ze helpen ze hiermee echt met het zetten van de volgende stap in hun keuzeproces.

  Aanvragen voor brede voorlichtingen en de informatiemarkt vanaf 18.00 uur worden altijd gehonoreerd. Voor voorlichtingen overdag neem dan contact op met de adviseur toeleverend onderwijs om te overleggen of er mogelijkheden zijn.

  Meer informatie of aanvragen? Neem contact op met een adviseur of stuur een mail naar voorlichterspool@fontys.nl.

 •   Open dag / avond

  Fase Studiekeuzeproces: oriënteren / verkennen / verdiepen

  Tijdens de open dag krijgt de leerling informatie over studeren bij Fontys. Van diverse opleidingen kunnen er voorlichtingen worden bijgewoond. Ze maken kennis met docenten en studenten en ze kunnen uitgebreid de sfeer proeven. Een bezoek aan (practicum)lokalen en demonstraties geven een indruk van de opleiding. Ook krijgen ze een beeld van de stad en sport- en studieverenigingen.

  Een overzicht van de open dagen vindt u op de pagina 'Agenda'.

 •   Proefstuderen en meelopen

  Doelgroep: havo 4 en 5 / vwo 5 en 6
  Fase Studiekeuzeproces: verdiepen / knoop doorhakken

  Proefstuderen

  Tijdens het proefstuderen studeert de leerling samen met een groepje scholieren een dag bij een opleiding. Er wordt een speciaal programma samengesteld, waardoor de leerling een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Ook maken ze kennis met studenten en docenten en ervaren ze wat studeren bij Fontys inhoudt.

  Meelopen

  Als de leerling een keer wil ervaren hoe het er ‘echt’ bij de opleiding aan toe gaat kunnen ze student voor een dag worden. Ze worden gekoppeld aan een van onze studenten en volgen een aantal lessen. Ze maken een gewone lesdag mee, waarin ze colleges kunnen bijwonen en met studenten en docenten kunnen praten. Het lesprogramma van de studenten is deze dag ook hun programma. Zij vertellen hoe het is om hier te studeren en wat de studie inhoudt.

  Op de pagina 'Agenda' vindt u alle proefstudeerdata en wanneer je kunt meelopen. Een aantal opleidingen organiseert meeloopdagen op afspraak. Zie de opleidingsinformatie voor meer informatie.

  Sfeerafbeelding Fontys
 •   Gesprek met studie- en beroepskeuzeadviseur
  Een leerling met vragen die betrekking hebben op de studiekeuze kan terecht bij een van onze gecertificeerde studie- en beroepskeuzeadviseurs.

  Studentenloopbaancentrum
  Telefoon: 08850 82222
  E-mail: studentenloopbaancentrum@fontys.nl
 •   Individueel Studiekeuzetraject
  Het kiezen van een studie is voor scholieren een lastig proces waar sommigen wel wat extra hulp bij kunnen gebruiken. Bij dit event worden laatstejaars van de havo, vwo of mbo geholpen door professionele studie- en beroepskeuzeadviseurs bij het maken van een passende studiekeuze. Aan het einde van de dag vol gesprekken en testen beschikt de scholier over voldoende kennis en inzicht om een goede studiekeuze te kunnen maken.

  Bekijk de pagina Individueel Studiekeuzetraject.
  Scholieren tijdens studiekeuzespel
 •   Individueel studie- en beroepskeuzeonderzoek

  Een studie- en beroepskeuzeonderzoek bestaat uit een aantal individuele gesprekken, testen en/of opdrachten. In het eerste gesprek bepaalt uw kind samen met de studie- en beroepskeuzeadviseur wat hij/zij nodig heeft om tot een goede studiekeuze te komen. Hij/zij kan deelnemen aan een testdag met testen op het gebied van capaciteiten, interesses en studiehouding. In de adviesgesprekken worden alle conclusies en resultaten van de testen en opdrachten op een rij gezet. Daarna is de scholier in staat om zelf een keuze te maken.

  Bekijk de pagina 'Studie- en beroepskeuzeonderzoek' voor informatie.

 • Decanennieuws

  'Ik was wel even bang dat ik het enige meisje zou zijn’

  Meer meisjes kiezen techniek, maar niet in het hbo Nienke, Annapaula, Elsie en Marjolein doen een techniekopleiding. Ze zijn nog in de minderheid, maar meisjes kiezen wel steeds vaker het profiel Natuur- en Techniek op de middelbare school, meldde het Centraal Bureau voor Statistiek gisteren. De technische opleidingen van het hbo en de universiteit profiteren daar alleen nog niet van.

  Lees verder in Bron...

  Sfeerafbeelding Fontys

  Sterke docenten maken (in) de gammavakken

  Hanneke Tuithof geïnstalleerd als lector

  De overheid wil dat de gammavakken in het primair en voortgezet onderwijs meer samenwerken. Dat is nog best lastig, zegt Hanneke Tuithof. Tijdens haar installatie tot Fontys-lector gisteren, presenteerde zij haar onderzoek naar deze samenwerking. “We wilden weten hoe het er in de praktijk uitzag.”

  Lees verder in Bron...

  Sfeerafbeelding Fontys

  Lerarentekort voortgezet onderwijs

  Scholen hebben in sommige regio’s steeds meer moeite om leraren te vinden voor zogeheten tekortvakken. Deze vakken zijn met name de bètavakken. Het is een uitdaging om scholieren te motiveren voor het onderwijs. We hebben jullie hulp als decaan hierbij nodig en vragen jullie om onderstaande tekst te communiceren naar leerlingen die interesse hebben in bètavakken:

  Kom jij proefstuderen bij de bèta+ lerarenopleidingen?

  Ben jij een Bèta-talent? Kun jij je klasgenoten helpen met Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde, Biologie, gezondheidszorg & Welzijn en Omgangskunde?

  Wie weet is onderwijs iets voor jou!

  Kom onderwijs proeven bij de lerarenopleiding in Tilburg op vrijdag 1 juni 2018.

  Een goede manier om een duidelijk beeld te krijgen van onze bèta+ lerarenopleidingen, is het deelnemen aan een proefstudeerdag. Je maakt kennis met het gebouw, onze docenten en een stukje lesstof. Hierdoor ervaar je wat het studeren bij Fontys inhoudt.

  Ben je nieuwsgierig geworden?

  Meld je dan nu aan! Klik hier voor het programma en om je aan te melden.

  We zien je graag op 1 juni. Tot dan!

  Sfeerafbeelding Fontys

  Team Fontys ICT doet mee aan grootste Blockchain Hackathon ter wereld

  Een team van studenten, alumni en docent Erdinç Saçan van Fontys Hogeschool ICT doet volgende week mee aan de grootste Blockchain Hackathon ter wereld, in Groningen. Samen met 600 ict'ers uit de hele wereld werken ze vier dagen aan oplossingen voor maatschappelije problemen. “Hopelijk kunnen we verrassen met ons jeugdig enthousiasme”, zegt teamlid Eveline Druncks.

  Lees verder in Bron...

  Sfeerafbeelding Fontys

  Serie 'Geluk op Reis' op YouTube

  Twee studenten Toegepaste Psychologie lopen de stage van hun leven! Lena Khani en Susanne van Schaik vertoeven sinds begin februari in Azië. Tijdens hun stage gaan Lena en Susanne op bezoek bij diverse organisaties om hen te werven als mogelijke toekomstige stagebedrijven.

  Ook zoeken zij antwoord op de vraag ‘wat betekent geluk voor de lokale bevolking?’.

  Lena en Susanne leggen hun bijzondere reis vast in de 8-delige vlogserie ‘Geluk op Reis’.

  Lees verder...

  Geluk op Reis

  ‘Overheid moet scholen niet onder curatele gaan stellen’

  Drie Fontys-lectoren over rapport Onderwijsinspectie

  Bij Fontys lopen meerdere onderwijslectoren rond. Bron vroeg drie van hen om een reactie op het rapport van de Onderwijsinspectie, die gisteren meldde dat het onderwijsniveau in Nederland al 20 jaar aan het dalen is. Heeft de Onderwijsinspectie een punt? Of ligt het net wat anders?

  Lees verder in Bron...

  Sfeerafbeelding Fontys

  ‘Ook kantinemedewerker draagt bij aan studiesucces

  Vol goede moed starten tienduizenden scholieren elk jaar een hbo-opleiding. Maar voor het eind van het jaar is 40 procent er alweer mee gestopt. Om verschillende redenen: ze voelen zich niet thuis, maakten de verkeerde studiekeuze, ze kunnen de studiedruk niet aan.

  Fontys doet er alles aan hen binnenboord te houden.

  “Het is draaien aan verschillende knoppen”, zegt programmanager Studiesucces Romy Swaghoven. 

  Lees verder in Bron...

  Sfeerafbeelding Fontys

  Nieuwe lerarenopleiding Science & Technology

  De nieuwe lerarenopleiding Science & Technology, die dit studiejaar in deeltijd bij Fontys in Tilburg van start is gegaan, wordt verder uitgebreid. Vanaf 1 september 2018 kan men ook instromen in de voltijdvariant en kan je kiezen of je naar Tilburg of Sittard gaat. Met deze opleiding wordt aangesloten bij ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs, waar vakken in toenemende mate geïntegreerd worden aangeboden. 

  Lees verder...

  Sfeerafbeelding Fontys

  Pilot: De studiekeuzeadviseur helpt via WhatsApp

  Hulp bij studiekeuze kan op vele manieren. Dienst SV is gestart met een pilot, waarbij studiekiezers via WhatsApp vragen kan stellen over zijn of haar studiekeuze. Door dit laagdrempelige contact kan bekeken worden waar de hulpvraag ligt en afspraken gemaakt worden over een eventueel vervolgbegeleiding. Anderzijds kunnen simpele vragen meteen worden beantwoord of doorverwezen naar de juiste persoon.  De pilot egaat een schooljaar duren met tussendoor evaluatiemomenten.

  Studenten die zich thuis voelen, haken minder snel af

  Nog steeds haakt landelijk zo'n 30 procent van de eerstejaars hbo'ers af: zij stoppen met studeren of stappen over naar een andere studie. Een aanzienlijk deel van de scholieren doet gewoon weinig aan oriëntatie: zij kiezen via internet een opleiding of gaan op de verhalen van vrienden af, maar bezoeken geen open dagen. 

  Beïnvloeden 
  De Startthermometer, voortgekomen uit het promotie-onderzoek van Meens, laat zien dat sociale integratie positief samenhangt met motivatie. Als studenten binnen de opleiding vrienden maken en goed contact hebben met docenten, ontstaat er meer motivatie. Het is een kwestie van studenten zich zo veel mogelijk thuis te laten voelen." Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  De marketingopleiding van nu, gewoon in Tilburg

  De marketingopleiding van nu, gewoon in Tilburg. Met ingang van september 2018 gaat de nieuwe opleiding Commerciële Economie in Tilburg van start. Een opleiding die al langer door Fontys wordt aangeboden in Eindhoven en Venlo, maar nu is aangepast aan de uitdagingen in de regio. En met kleinschalig en modern onderwijs.

  De opleiding leidt op tot marketing- en salesprofessional. Een brede opleiding voor iedereen die gevoel heeft voor economie en commercie, maar nog niet precies weet welke kant hij of zij na de studie op wil gaan. Lees verder

  Sfeerimpressie Fontys

  Startthermometer

  De Startthermometer. Een reflectie voor eerstejaars studenten op de eerste tien weken van hun studie.

  De startthermometer is een hulpmiddel waar eerstejaars studenten vrijwillig gebruik van kunnen maken als ze willen terugkijken op hun eerste ervaringen. Het helpt hen te reflecteren op de (eerder) gemaakte studiekeuze. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  HBO-ICT versnelde bacheloropleiding voor VWO-ers

  Vanaf augustus 2018 biedt de bacheloropleiding HBO-ICT van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven een versneld 3-jarig (of 3,5-jarig) traject aan voor ambitieuze VWO’ers met wiskunde B. Zij worden opgeleid tot software engineer.

  De versnelde bacheloropleiding is niet alleen praktijkgericht, maar bereidt όόk voor op een academische voortzetting aan de TU/e. Lees verder...  

  Sfeerafbeelding Fontys

  Nieuwe studiekeuze-activiteit: “Meet & Greet HBO-ICT”

  Leerlingen gaan in gesprek met studenten en docenten

  Voor scholieren, met interesse in ICT, die aan het begin staan van hun oriëntatie op een vervolgopleiding, kan het interessant zijn een keertje vrijblijvend te komen kennismaken met de bacheloropleiding HBO-ICT. Zowel de locaties Eindhoven als Tilburg bieden een laagdrempelig, kort programma aan van ongeveer twee uur op diverse woensdagmiddagen. Leerlingen zijn eventueel samen met vrienden, ouders, andere familieleden, vakdocenten of decanen van harte welkom!

  Lees verder voor het programma...

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys schrapt numerus fixus

  Fontys Hogescholen heeft besloten de numerus fixus voor de voltijd bacheloropleidingen Verpleegkunde, Fysiotherapie, en Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken voor het studiejaar 2018-2019 op te heffen. Belangrijkste reden voor het besluit vormen de huidige arbeidsmarktontwikkelingen. Zo is er een groeiende vraag naar professionals in de zorg en naar paramedici. Bovendien kunnen bij Verpleegkunde momenteel niet alle stageplaatsen worden vervuld.

  ,,De enige reden dat we een numerus fixus hadden voor Verpleegkunde was de beschikbaarheid van stageplaatsen", zegt Karen Cox, directeur Mens en Gezondheid. ,,We zien nu dat het tij een beetje is gekeerd. Zorgorganisaties zijn zich bewust van het probleem en bieden meer plaatsen aan. Daarmee was er ook geen reden meer om de numerus fixus te handhaven."

  Dit betekent dat scholieren zich nog tot uiterlijk 1 mei aan kunnen melden voor deze opleidingen. Bovendien kennen deze opleidingen dus geen selectie en plaatsing meer. Scholieren hebben uiteraard onverminderd recht op een studiekeuzecheck.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys heeft nieuwe toelatingskansen voor studenten

  Al op jonge leeftijd maken scholieren een profielkeuze. Met deze profielkeuze geven de scholieren richting aan de studie die zij willen gaan volgen. Toch gebeurt het regelmatig dat scholieren een profielkeuze maken die niet aansluit bij de studie die zij later willen gaan volgen. Deze scholieren hebben dan hun havo- of vwo-diploma behaald, maar kunnen dan niet starten met de studie die zij willen gaan volgen, omdat het gekozen profiel niet overeen komt met de nadere vooropleidingseisen van de opleiding. Dit is volgens Fontys een gemiste kans. Meer info op  fontys.nl/toelatingstoetsen

  Sfeerafbeelding Fontys

  INFORMATIEAVOND

  STUDIE & AUTISME 2 NOVEMBER 2017

  Op donderdag 2 november 2017 wordt in Eindhoven voor ouders en aankomende studenten een informatieavond georganiseerd, in het teken van studie & autisme. Lees verder

  Herordening economische opleidingen Fontys

  Alle hogescholen werken samen aan een herordening van bacheloropleidingen in het economisch domein, die officieel ingaat per september 2018. Dit houdt in dat het bestaande aanbod van 50 opleidingen wordt teruggebracht tot 30 stamopleidingen. Deze stamopleidingen worden de nieuwe croho opleidingen. Doel van de herordening is beter herkenbaarder en wendbaarder opleidingsaanbod. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Belangrijke informatie voor leerlingen die zich hebben aangemeld bij een selectieopleiding

  Als een leerling zich heeft aangemeld voor een selectieopleiding en hij/zij zakt voor het eindexamen, wat gebeurt er dan met zijn/haar geaccepteerde plaats?

  Kan een toekomstige student zijn geaccepteerde plaats behouden voor een volgend jaar?

  De kandidaat behoudt zijn geaccepteerde plaats niet (deze kan niet worden meegenomen naar een volgend jaar), omdat een volgend jaar opnieuw een ranking zal plaatsvinden. Als de kandidaat volgend schooljaar opnieuw aanmeldt zal hij/zij dus opnieuw moeten deelnemen aan het selectieproces.

  Wat gebeurt er met het aantal selectiepogingen van die leerling? Wel kan de scholier de selectiepoging ongedaan maken waardoor deze niet meetelt in het totaal aantal pogingen. Aangezien Fontys niet via Studielink doorkrijgt dat een aanmelder is gezakt (wij krijgen alleen bericht als de aanmelder is geslaagd), moet de scholier zelf een kopie van de betreffende cijferlijst aanleveren waaruit blijkt dat hij/zij gezakt is. Dit moet vóór 1 september zijn doorgegeven bij de selectie opleiding waar de leerling zich voor heeft aangemeld. Op basis van dit bericht kan Fontys de betreffende selectiepoging ongedaan maken. Op Studielink kan de leerling zien hoeveel selectiepogingen hij/zij heeft gedaan.

  De voltijd opleidingen binnen Fontys waarvoor selectie en plaatsing geldt zijn: Verpleegkunde, Fysiotherapie en MBRT.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Nascholing economie docenten 13 april 2017

  Fontys Venlo is nauw verbonden met het bedrijfsleven in onze regio en wil met deze nascholing een bijdrage leveren aan het actualiseren van o.a. de (economische) regiokennis van economie docenten. Met als doel dat deze kennis over onze boeiende regio weer doorgegeven wordt aan de jongeren.

  In het kader van nascholing organiseren wij op donderdagmiddag 13 april 2017 een dagdeel bij Fontys Venlo met enkele interessante workshops voor vo (bovenbouw) en mbo economie docenten. Fontys en het hbo in zijn algemeenheid streven naar een optimale aansluiting tussen vo/mbo en het hbo. In deze workshops komen de speerpunten van onze regio aan bod. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Nieuwe lerarenopleiding Science & Technology

  Leraar Science & Technology is een nieuwe lerarenopleiding van Fontys die per 1 september 2017 van start gaat in Tilburg, zowel in voltijd als deeltijd. Met deze opleiding wordt aangesloten bij ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs, waar vakken in toenemende mate geïntegreerd worden aangeboden. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Educational Design Week 6 t/m 10 februari 2017

  De onderwijsvormen veranderen in een steeds hoger tempo om te voldoen aan de veranderingen in de wereld. Termen als changemakers en educational designers doemen steeds vaker op, waarmee de mensen worden bedoeld die de veranderingen in het onderwijs aanjagen. Maar what’s in the name? Zijn we niet allemaal verantwoordelijk voor beter onderwijs, en schuilt er niet in ieder van ons een changemaker of educational designer? Wij geloven van wel, zolang leren begint bij de verwondering.

  EDW 2017

  Tips van een studieloopbaanadviseur

  Een studie kiezen is niet makkelijk. Met dit 3 stappenplan kun je erachter komen waar talenten en interesses liggen en een studie vinden die past. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Denk Groter Debat Guus Hiddink

  Guus Hiddink is op 13 december te gast in het Fontys Denk Groter Debat. De voormalig succescoach van onder andere PSV, het Nederlands elftal, Zuid-Korea en Chelsea gaat in het Muziekgebouw Eindhoven in gesprek met onder andere studenten van Fontys Sporthogeschool en Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Graag nodigen we ook jullie eind-examen leerlingen uit om dit debat bij te wonen. Lees hier meer over dit bijzondere evenement.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys en HAS presenteren zich 19 en 20 oktober

  tijdens Dutch Agrifood Week (DAFW)

  Jullie hebben er hopelijk al van gehoord: de Dutch AgriFood Week (DAFW) vindt dit jaar plaats van 12 t/m 25 oktober. Overal in het land vinden er Open Dagen, workshops, lezingen en dergelijke plaats, in het teken van agri en food, voor boeren, burgers en buitenlui.

  Kenniscentrum Greenport Venlo, een initiatief van HAS en Fontys, presenteert zich op 19 en 20 oktober in Villa Flora. Het programma bestaat uit lezingen en workshops rondom actuele thema’s in AgriFood.

  Tijdens dit landelijke evenement (volledige programma op www.dafw.nl) vindt er ook een aantal activiteiten plaats in onze regio Noord-Limburg.

  Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Nieuwe namen voor SPECO opleidingen

  Nieuwe namen voor SPECO opleidingen

  Vanaf 1 oktober hebben beide Fontys SPECO opleidingen een nieuwe naam:

  ·         SPECO Sportmarketing (voorheen SPECO, Sport en Marketing/Management)

  ·         SPECO Sportcommunicatie (voorheen SPECO, sport en Media)

  Met deze korte en krachtige namen willen de SPECO opleidingen een duidelijkere positie innemen in het opleidingenlandschap, zowel naar de student als naar het werkveld. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Sportkunde: De landelijke krachtenbundeling van acht HBO-sportopleidingen

  Het belang van ‘sport’ in onze samenleving wordt steeds groter. Zo neemt het aantal actieve sporters sterk toe: meer dan de helft van alle Nederlanders doet wekelijks aan sport. Naast deze toename van actieve sportbeoefening, groeit ook de rol van sport binnen de gezondheidzorg. En die van sport als modus voor meer sociale cohesie, bijvoorbeeld in dorpen, buurten en steden. Ook economisch bieden sport en bewegen een stijgend aantal commerciële spin-offs. Kortom, sport is sterk in beweging! Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  8 november Fontys Kenniscafé

  Thema: Zorg voor morgen

  In 2040 bereikt de vergrijzing in ons land haar hoogtepunt. Dat betekent toekomstbestendige oplossingen vinden voor een toenemende zorgvraag. En ook zorgprofessionals (in opleiding) die vanuit diverse werelden kunnen denken en slimme technologieën kunnen toepassen. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  3 november open avond selectieopleidingen: MBRT, Fysiotherapie, Journalistiek en Verpleegkunde

  Vanaf studiejaar 2017-2018 mogen scholieren zich in principe voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden (m.u.v. fysiotherapie, mondzorgkunde, geneeskunde en tandheelkunde, hiervoor blijft het maximaal 1 aanmelding). Lees hier verder voor alle informatie.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Informatieavond Studie en Autisme

  Op donderdagavond 20 oktober vindt de informatieavind Studie & Autisme plaats. Bedoeld voor ouders, scholieren en studenten die meer willen weten over studeren met autisme aan het HBO. Lees hier meer informatie over het complete programma.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys introduceert drie nieuwe Engelstalige bachelors in Tilburg

  Vanaf studiejaar 2017/2018 wordt het internationale aanbod van Fontys uitgebreid met drie Engelstalige bachelors. De opleidingen International Event, Music & Entertainment Studies (IEMES), International Lifestyle Studies (ILS) en Digital Business Concepts (DBC) zijn vanaf dat moment zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. Studenten die in september 2016 starten met een van deze bachelors in het Nederlands kunnen in het tweede jaar overstappen naar de Engelstalige variant. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Ervaringen van scholieren met proefstuderen bij de lerarenopleiding in Sittard verfilmd

  Hoe is het om als docent voor de klas te staan? Fontys Lerarenopleiding Sittard biedt een intensief proefstudeerprogramma waarbij je echt ervaart wat het vak van docent betekent. Bovendien kun je al voor de studie start studiepunten verdienen. Lees verder

  Extra open dag in Venlo op 16 april

  De inschrijfdatum 1 mei is dichtbij. Daarom hebben wij op deze open dag ook speciale aandacht voor de scholieren die nog twijfelen. Voor hen is een speciale adviesruimte ingericht. In deze ruimte staan onze studieloopbaanbegeleiders en docenten van de verschillende opleidingen klaar om deze scholieren te helpen met hun keuze. Ook zijn er inschrijfmogelijkheden voor meeloopdagen en kan er gesproken worden met onze huidige studenten. Lees verder

  Afschaffing centrale loting

  Vanaf studiejaar 2017-2018 wordt centrale loting afgeschaft. Dit betekent dat voor opleidingen met een numerus fixus de vastgestelde plaatsen op basis van lotingsklasse en ministerplaatsen komt te vervallen. Hiervoor in de plaats wordt voor fixus opleidingen een decentrale selectie ingericht waarbij uitgegaan wordt van minimaal twee selectiecriteria (waarvan minimaal een niet gebaseerd op cijfers). Dit maakt dat er beter naar de kwaliteiten en motivatie van de student gekeken kan worden bij aanmelding, wat meer recht doet aan de wens om de juiste student op de juiste plaats te brengen. Dit zoals ook de Wet Kwaliteit in Verscheidenheid nastreeft. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Introom pabo en toelatingstoets

  Zoals u mogelijk al bekend is, moeten havo-leerlingen (en mbo-studenten) die naar de pabo willen, vanaf 1 augustus 2015 aan bijzondere nadere vooropleidingseisen (toelatingseisen) voldoen. Dit betreft toelatingseisen voor drie domeinen, namelijk aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Alle aspirant-studenten zonder hbo-, vwo- of wo-diploma moeten aan deze toelatingseisen voldoen. Voor havisten geldt dat zij de toelatingstoetsen maken voor de vakken waarin zij geen havo-eindexamen doen of hebben gedaan. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Fontys steekt Workshop Studiekeuze in een nieuw jasje

  Vanaf september 2015 zijn we gestart met een nieuwe vorm van de workshop studiekeuze. Deze tweedaagse workshop is bedoeld voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs die extra ondersteuning nodig hebben bij het maken van een studiekeuze. De thema’s die aan bod komen zijn: ‘zelfreflectie’ en ‘keuzemogelijkheden’. Het maken van een bewuste loopbaankeuze begint bij het hebben van kennis over jezelf. Met deze kennis ga je vervolgens op zoek naar je keuzemogelijkheden. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Een nieuwe kijk op communicatie.

  Met lef… Met het uitdagende dare to imagine new realities introduceert Fontys Hogeschool Communicatie in Eindhoven een nieuwe kijk op de opleiding communicatie. Centraal staat de rol die de aanstaande communicatieprofessional wil en kan vervullen in een snel veranderende wereld. De opleiding richt zich op studenten die betrokken en kritisch zijn en tegelijkertijd praktisch zijn ingesteld. Ze worden aangespoord zich te ontwikkelen tot zelfbewuste vakmensen die anders durven te denken, doen en verbeelden. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Bright kids, bright future

  Op 26 november vond het symposium Bright kids, bright future plaats op Chemelot. Deze dag is bedoeld om vo en mbo/ho/wo dichter bij elkaar te brengen. Zie hier een korte impressie van de dag.

  Sfeerafbeelding Fontys

  Pabo’s Fontys Hogeschool Kind en Educatie bij 7 best beoordeelde pabo’s

  De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft aan de hbo-bachelor Opleiding tot leraar Basisonderwijs van Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) de overall eindbeoordeling ‘goed’ toegekend. De opleiding scoorde goed op elk van de drie clusters: beoogde eindkwalificaties, onderwijsleeromgeving en toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties. Dit is een resultaat dat de pabo’s in Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Veghel en Venlo na hun fusie in 2012 in gezamenlijkheid bereikt hebben. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

  Studentbegeleiders bij Fontys Hogeschool Financieel Management

  Extra aandacht om je studie met succes af te ronden. Bij Fontys Hogeschool Financieel Management bleek onder studenten en medewerkers behoefte te zijn aan een stap tussen studieloopbaanbegeleiding en de decaan of studentpsycholoog van Fontys. Lees verder

  Sfeerafbeelding Fontys

 • Contact

  Regio: Eindhoven, Tilburg, West-Brabant

  Erna Kuiper
  Tel: 08850 74627
  E-mail: e.kuiper@fontys.nl

  Regio: Eindhoven, Den Bosch

  Henriette Brouwer
  Tel: 08850 75648
  E-mail: h.brouwer@fontys.nl

  Regio: Limburg

  Coby Malogrino
  Tel: 08850 75339
  E-mail: c.malogrino@fontys.nl

  Contactpersoon mbo

  Voor decanen en contactpersonen mbo heeft Fontys een platform mbo-hbo opgericht.

  Rob Doorleijers
  Tel: 08850 74245
  E-mail: r.doorleijers@fontys.nl

  Contact studentendecaan

  Ben je een Fontys student en op zoek naar een studentendecaan binnen Fontys? Hier vind je meer informatie.

  Ben je (nog) geen Fontys student en op zoek naar een studentendecaan van Fontys? Stuur dan een mail naar istudent@fontys.nl of bel met 08850 82222.