Toelatingsonderzoek 21+

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma? En ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+ (colloquium doctum) voor de Fontys-opleiding van je keuze, met uitzondering van de Fontys-opleiding HBO-Rechten en de Nieuwste Pabo.

Wat houdt het toelatingsonderzoek 21+ in?

Het onderzoek bestaat uit een capaciteitentest en een Differentiële Aanleg Test (DAT). Deze verzameling tests meet je intellectuele capaciteiten. De DAT toetst op taalaanleg en -vaardigheden (spelling, grammatica) en exacte aanleg en vaardigheden (rekenvaardigheid, ruimtelijk- en praktisch inzicht). Je kunt je voor dit onderzoek, wat schriftelijk wordt afgenomen, niet voorbereiden. Om een idee te krijgen van de vorm van de tests kijk je op www.123test.nl.

Voorwaarden voor deelname

  • Je bent 21 jaar of ouder bij de start van de Fontys-opleiding.
  • Je hebt voorgaande twee jaren niet deelgenomen aan het toelatingsonderzoek 21+ bij Fontys.
  • Je bent verplicht om een geldig identiteitsbewijs te overleggen bij aanvang van het afleggen van het toelatingsonderzoek 21+.

Wat kost het toelatingsonderzoek 21+?

Het toelatingsonderzoek 21+ kost € 150,-.

Data en tijden

Het toelatingsonderzoek 21+ wordt afgenomen in Eindhoven van 9:30 tot 13:30 uur (melden om 9:00 uur). Voor studiejaar 2017 – 2018 ziet de planning van testdagen er als volgt uit:  

·         5 januari 2018           

·         26 januari 2018         

·         9 maart 2018

·         6 april 2018               

·         18 mei 2018              

·         8 juni 2018                 

·         6 juli 2018                  

·         13 juli 2018    

Nadat je, je hebt ingelogd, zoals in de paragraaf hieronder ‘Hoe kan ik me aanmelden’? staat beschreven, kun je zien welke testdag op dat moment beschikbaar is om je voor aan te melden.       

Hoe kan ik me aanmelden?

Om je te kunnen aanmelden voor het toelatingsonderzoek 21+ dien je een Studielink- account te hebben en een verzoek tot inschrijving (VTI) in te dienen voor de Fontys-opleiding van je keuze. Een uitgebreide beschrijving hoe je je kunt aanmelden vind je hier.

Zodra je aanmelding via Studielink is verzonden, ontvang je binnen 1 werkdag je inloggegevens waarmee je toegang krijgt tot het netwerk van Fontys. Vervolgens kun je je via de portal (inloggen vereist) aanmelden voor een van de dagen waarop het toelatingsonderzoek wordt afgenomen. Wanneer je de datum van het toelatingsonderzoek kiest en het bijbehorende formulier invult en verstuurt, wordt je aanmelding gecontroleerd voor het toelatingsonderzoek 21+. Let erop dat je uiterlijk een week voor aanvang van een testdag nog kunt worden ingeschreven voor deelname.

P.s. heb je een leesbril nodig? Neem dan zeker je leesbril mee naar de testdag!

Hoe kan ik me afmelden?

Je kunt je voor het toelatingsonderzoek 21+ afmelden tot uiterlijk 14 dagen voor aanvang van de dag waarop je het onderzoek aflegt. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl. In alle andere gevallen worden de kosten (€ 150,-) voor het onderzoek volledig in rekening gebracht.

Resultaat

De werkdag volgend op je deelname aan het onderzoek 21+ ontvang je de resultaten per e-mail. De resultaten worden ook verstuurd naar de opleiding van je keuze. De opleiding bepaalt of je met de behaalde resultaten voldoet aan het vooropleidingsniveau en daarmee al dan niet toelaatbaar bent.

Geldigheid van het resultaat

Het resultaat van het toelatingsonderzoek 21+ is twee jaar geldig. Je kunt binnen deze periode niet nog een keer deelnemen aan een toelatingsonderzoek 21+. In deze periode van twee jaar zijn de resultaten van het onderzoek inzetbaar voor alle Fontys-opleidingen (m.u.v. hbo-Rechten en de Nieuwste Pabo).

Sfeerafbeelding Fontys